Puintrainingen
De Training

Tijdens het puinzoeken leren we de hond en zijn of haar baas (de geleider) zoeken naar vermiste personen (slachtoffers) in een gebied dat bestaat uit een ingestort of deels ingestort gebouw. De hond leert zoeken op verschillende hoogtes en dieptes, maar ook in deels en/of geheel afgesloten ruimten.

Het zoeken kan op verschillende manieren worden aangeleerd.
Het uitgangspunt van het trainen is om dit te leren op basis van spel en beloning. De beloning voor de hond kan een speeltje zijn, maar bijvoorbeeld ook voer.

Een vermist persoon (het slachtoffer) ligt of zit op of onder bedolven puin en heeft de beloning voor de hond bij zich. Het is vervolgens de bedoeling dat de hond samen met de geleider gaat leren de slachtoffers te zoeken en te vinden. Als dat gebeurd is, wordt de hond daarvoor beloond.

Tijdens de opleiding wordt altijd gezocht naar een methode die het beste bij de hond en de geleider past. Ook de verdere uitbouw van de trainingen worden afgestemd op de hond en de geleider.
Giph

Andy en Jantine


De Verwijzing

Als de hond het slachtoffer heeft gevonden, wordt hem ook geleerd dit kenbaar te maken aan zijn geleider. Dit noemen we een "verwijzing".

De reddingshondensport kent 3 verschillende vormen van verwijzen, te weten:


1.Blaffen, de hond vind een slachtoffer en begint te blaffen.
2.Bringselen, de hond laat door middel van een voorwerp (bringsel) in zijn bek aan de geleider weten dat een slachtoffer is gevonden.
3.Leeg verwijzen, de hond blijft op en neer tussen het slachtoffer en de geleider lopen (pendelen), gaat bij de geleider zitten of geeft een ander signaal.

Tijdens het puinzoeken kan de hond laten zien dat hij een slachtoffer heeft gevonden door op de gevonden plaats te gaan krabben, de hond probeert in de ruimte binnen te dringen en dichter bij het slachtoffer te komen, maar ook door te gaan blaffen of piepen (janken).

Er wordt in ieder geval gezocht naar de methode die het beste bij de hond en de geleider past.

Examens

Binnen de reddingshondensport kun je examen doen op 3 niveau's.


1.Puin E (geschiktheid), de hond en geleider moeten 1 slachtoffer zoeken en verwijzen in een puin gebied van 400 - 600 m2 gebied van ± 5.000 m2. De maximale tijd die men hiervoor krijgt is 15 minuten.
2.Puin A, de hond en geleider moeten 2 slachtoffers zoeken en verwijzen in een puin gebied van ± van 800 - 1.000 m2 is. De maximale tijd die men hiervoor krijgt is 20 minuten.
3.Puin B, de hond en geleider moeten 3 slachtoffers zoeken en verwijzen in een puingebied van ± van 1.200 - 1.500 m2. De maximale tijd die men hiervoor krijgt is 30 minuten.

Het tijdstip waarop je uiteindelijk met je hond klaar bent voor een examen, laten we altijd afhangen van zowel de hond als de geleider en zullen we dus altijd individueel beoordelen.


REALISATIE SITEWISE WEBMEDIA